Tadej Pogacar met groot overmacht wereldkampioen 2024

De Sloveen Tadej Pogacar heeft met groots machtsvertoon het wereldkampioenschap in Zurich bij de profrenners gewonnen. Na een schitterend seizoen met overwinningen in Strade Bianchi , Ronde van Catalonië , Luik - Bastnaken - Luik , Ronde van Italië , Ronde van Frankrijk , Grote Prijs van Quebéc en de Grote Prijs van Montréal boekte Tadej zijn 23ste overwinning van het seizoen in Zurich.

 Foto's copyright ERM

Dit nadat ie vanop 100 km van het einde in de aanval ging naar de 16 koplopers. De andere favorieten lieten hem begaan maar wisten toen nog niet dat ze een grote fout begingen. Wie Pogacar een beetje kent weet dat ie wel eens voor de verrassing gaat met een lange vlucht zoals in Strade Bianchi begin dit jaar. Nu reed ie solo richting de koplopers met de steun van Tratnik welk op Tadej wachtte en zo zijn duit in het zakje kon doen voor zijn kopman. Toen het resterende peloton tot een kleine minuut van de koplopers was gekomen versnelde Pogacar en enkel de Fransman Sivakov welk ploegmaat van hem is bij UAE Team Emirates liet ie nog terugkomen. Samen reden ze van de rest weg tot op 51 km van het einde Pogacar de Fransman achterliet toen een achtervolgende groep van 17 renners de koplopers op de hielen zaten.

Een solotocht welk hij briljant tot een goed einde bracht met 34" voorsprong op Ben O'Conner welk de achtervolgende groep nog kon verschalken. De sprint voor de derde plaats werd gewonnen door uittredend wereldkampioen Mathieu Van der Poel. Voor Tadej Pogacar een bekroning op zijn schitterend seizoen welk nog niet te einde is. Wie hem de wereldkampioenentrui niet gunt kent niks van de wielersport.