Op de koffie bij Adegemse belofte Lotte Baele

Vorige week gingen we eens langs bij de Adegemse belofte veldrijden Lotte Baele om haar eens aan de tand te voelen tijdens een interview. Na wikken en wegen paste eindelijk onze agenda om eens over haar crossseizoen te praten. Zoals gewoonlijk werden we hartelijk ontvangen door de familie Baele en stond Lotte als een ervaren renster ons te woord tijdens de vragenronde. Het ging zodanig vlot dat we bijna niet konden volgen om haar relais op te schrijven aangezien we nog van de oude stempel zijn met pen en papier. Wat voornamelijk opviel was het feit dat Lotte een sympathieke en sociale jonge dame is welk beide voetjes op de grond houdt ondanks ze nu toch wel bij een topteam rijd. Tevens mochten we ook haar nieuwe trui voor het wegseizoen zien zie bijgevoegde foto.

 Foto's copyright Rudi Maenhout

Hoe verliep je eerste jaar bij De Ceuster- Bonache ?

Ik mag gerust zeggen dat ik er vrij goed ben opgevangen. Vanaf het eerste moment voelde ik me er thuis en had ik ook direct het familiale gevoel bij het team. Heb nu de steun van gans de ploeg en teamgenoten en dit doet toch wel wat in je kopje. Had vorig jaar toen ik pas nieuw was in het team ook een hele leuke en deugddoende stage. Mede daardoor kon ik ook UCI wedstrijden betwisten en uitrijden waardoor ik toch sterker ben geworden. Je merkt dat er vooruitgang is en dat je niet ter plaatse blijft trappelen. Tevens was de omkadering ook heel anders en stond ik er niet meer alleen voor tijdens de wedstrijden. Hetgeen toch een hele ontlasting is op mentaal vlak. De voorgaande jaren kon ik gelukkig rekenen op mijn ouders om me bij te staan , maar nu is er veel geregeld door het team waardoor het voor mij en mijn ouders de druk zo hoog niet meer is. We kunnen meer relax naar de cross gaan nu we er niet meer alleen voor staan.

Hoe heb je het EK beleefd in Ponchâteau ?

Het was mijn eerste selectie bij de nationale ploeg en ik was wel fier en blij om erbij te zijn. En dan gaat er een volledige nieuwe wereld voor je open. Voor de selectie had ik enorm veel steun gekregen van ploegleider Rob Peeters. Ben Sven Vanthourenhout dan ook dankbaar voor de kans welk ie me gaf. Denk wel dat ik die kans toch gegrepen heb met een mooie 16de plaats. Ondanks het hoogte verschil kon ik vrij goed mijn plan trekken en ben ik tevreden van mijn wedstrijd. Het smaakt naar meer en het was al een overwinning op zich om dit te mogen meemaken. We zaten drie dagen op hotel en werden goed opgevangen en het is een eer om je land te mogen vertegenwoordigen. Het was een leuke ervaring welk je een boost geeft om ook de volgende selectie te halen.

Je hebt ook zes wereldbekers mogen betwisten. Wat heb je opgestoken ?

Deze winter zat natuurlijk wel wat tegen met al die regen waardoor de omlopen zo veel zwaarder werden. Het is een unieke ervaring en een eer om eraan te mogen deelnemen maar het niveau ligt toch een stukje hoger. Je betwist ook je wedstrijd bij de elite dames waardoor je een niveau hoger schakelt tegen de wereldtop. En als je weinig UCI punten hebt moet je steeds achteraan starten wat het er ook niet makkelijker op maakt. Je zoekt dan snel je eigen tempo om niet over je toeren te gaan en je wedstrijd in te delen om een zo goed mogelijke uitslag te rijden. Het is een leerschool waarin je beseft dat je nog harder moet werken om hogerop te geraken. Aan mijn lopen ga ik ook moeten werken zeker op dit niveau waar we afgelopen winter toch meermaals geplaagd waren met modder omlopen. Maar door aan deze wedstrijden te kunnen deelnemen ga je ook beter worden en doe je heel wat ervaring op. Net voor en na nieuwjaar liep het wat minder maar blijkbaar had ik een corona infectie opgelopen waarvan ik niet wist.

In Middelkerke behaalde je uw eerste superprestige punt ooit. Wat deed dit met je ?

Het was een lastige cross maar gelukkig was ik weer gezond en kon ik een goede wedstrijd rijden. Ondanks het drassige parcour met enkele loopstroken was ik toch tevreden met mijn 15de plaats welk goed was voor mijn eerste SP punt en extra UCI punten. Ook een bewijs dat ik afgelopen winter een stap voorwaarts heb gezet en dicht bij de sup top zit. Het stemde me gelukkig dat ik met een goed gevoel huiswaarts kon.

Ben je tevreden van je crossseizoen en wat was je grootste ontgoocheling ?

Van het begin en einde seizoen wel maar van midden december tot het BK niet. Toen zat ik met een luchtwegen infectie waar ik toch een drietal weken last van heb gehad. Op het BK had ik een totale offday. Geraakte geen poot vooruit en dat speelt toch in je kopje. Had geen power in de benen en wou dan ook niet opgeven omdat je dit niet doet op een kampioenschap. Dat was toch ontgoochelend zeker omdat ik het jaar voordien toch derde was bij de beloften. Gelukkig was het einde van het seizoen beter waar ik ook enkele dubbele weekends gereden heb. Achteraf bleek dat ik met een covid infectie heb geworsteld. Vandaar de mindere periode maar op het moment zelf wist ik niet vandaar dat het niet liep zoals ik wenste. In Oostmalle heb ik dan nog kunnen afsluiten met een 13de plaats. Hetgeen toch hoopgevend was om met een goed gevoel het crossseizoen te kunnen eindigen. Daar werd ik ook aangemoedigd door Camiel Van Den Bergh die later onze nieuwe ploegleider werd.

Hoe verliep de stage met het team vorige maand ?

Het was een zeer leuke sfeer onder de rensters hetgeen het nog zo plezant maakt. We hebben hard getraind en veel op intensiteit in Albir. Ben er beter uit gekomen dan ik hoopte hetgeen me doet hopen op een goed wegseizoen ter voorbereiding van het komend crossseizoen. Het was ook voor het eerst dat we als De Ceuster - Bonache samen met het Acrog – Tormans team samen een weg team vormen. De sfeer zat alvast goed en we hebben veel gelachen tijdens en na de trainingen.

Welk wegprogramma mag je rijden ?

Dat staat nog niet helemaal vast maar toch zijn de meeste wedstrijden van UCI niveau. Het niveau ligt er hoger met wedstrijden tot 140 km. Waardoor we ook sterker zullen worden. Wellicht staat Dwars door het Hageland en de Baloise Tour van 17 tot 21 juli op het programma met daarnaast nog enkele wedstrijden van een hoger niveau. Het Belgisch kampioenschap is een zekerheid. Van 21 mei tot 4 juni gaan we ook met het team nog eens op stage naar La Plagne. Het criterium tijdens de jaarmarkt in Eeklo zal niet op het programma staan aangezien we dan op stage zijn.

Welke stap hoop je deze winter te zetten ?

Ik hoop toch enkele stappen voorwaarts te zetten in het veldrijden. Als laatste jaar belofte hoop ik toch met de top mee te draaien in mijn categorie. Het is alvast een belangrijk jaar als belofte en ik hoop op een paar uitschieters. In de klassement crossen hoop ik met de sup top te kunnen wedijveren bij de elite. Als we ieder jaar kunnen groeien in combinatie met mijn studies ben ik al heel tevreden. Stap voor stap naar een hoger niveau is het doel. Hoop stiekem toch ook eens aan het WK te mogen deelnemen. Dit zou al een ervaring op zich zijn om als belofte daar aan de start te staan.

Hoe kijk je naar de samenwerking met je nieuwe coach Camiel van den Bergh welk jou nog een grote progressie ziet maken in de toekomst ?

Daar kijk ik enorm naar uit. Camiel is de ideale man om me naar een hoger niveau te tillen. Hij had me al een tijdje in het oog en dat is wel leuk om te horen als zo iemand in jou gelooft. Een expert in het crossen en dat ie in me nog een grote progressie marge ziet heeft me enorm veel vertrouwen naar de toekomst toe. Bij hem heb je het volledig plaatje en we trainen ook harder. We trainen nu ook gerichter op de wattagemeter en dit voel ik wel . Mijn conditie is nu al beter dan vorig jaar. Je mag hem alles vragen en hij helpt ook met alles. Ook op techniek leren we veel bij. Een man recht door zee en dat heb ik wel graag.