Rutger Wouters voelt zich goed bij Team Thielemans - De Hauwere

Zaterdag 4 Maart werd de wielerploeg Thielemans-De Hauwere voorgesteld aan sponsors , pers en genodigden bij Thielemans & Co NV te Merchtem. Wij hadden een interview met de zegekoning van vorig jaar bij de Elite zonder contract Rutger Wouters welk er gezellig aan toe ging. Ondertussen had Rutger al zijn eerste overwinning van het seizoen binnen in Brustem.  

 Foto's copyright Rudi Maenhout

Wat verwacht je van komend seizoen ?

Ieder jaar heb ik dezelfde doelstelling en dat is om zoveel mogelijk wedstrijden winnen en deze winter verliep alles naar wens aangezien ik niet ziek of gekwetst ben geweest. De voorbereiding verliep perfect met de nodige trainingen en rust en ook gezond eten. Op de voeding let ik ook heel hard en dit legt me toch geen windeieren tijdens het seizoen. Met die reden kijk ik enorm uit naar het nieuwe seizoen ook al zijn er terug minder wedstrijden dan de voorgaande jaren. Ik sta ook iets scherper dan voorgaande jaren mede dankzij de goede voorbereiding en dat scheelt toch een slok op de borrel. 

Je was vorig seizoen voor de derde maal zegekoning welk belang hecht je daaraan ? 

Toch best veel aangezien het een bevestiging is dat je heel goed bezig bent. Ook een erkenning dat je de beste bent van je categorie zelf zonder Belgische driekleur om je lenden. Ik win liever zoveel mogelijk wedstrijden dan puur te gokken op de Belgische titel aangezien de kans heel klein is om deze te behalen ook al ben je op dat moment in topconditie. Ben al tevreden dat ik al eens de driekleur heb mogen dragen in mijn categorie . 

Het wielerteam Thielemans - De Hauwere wat betekent dit voor je ?

Heel veel aangezien ze heel correct naar hun renners toe zijn en daar hou ik van. Een ploeg die me veel vrijheid en comfort geeft hetgeen ik enorm waardeer en vooral een eerlijke ploeg welk zijn beloftes heel strikt nakomt. Een ploeg waar ik me vanaf het eerste moment thuis voelde , een goede omkadering en een fijne teamgeest welk je ook niet overal zal vinden. Renners die zichzelf goed inschatten en niet hoog van de toren blazen en zo krijg je een goede teamgeest welk iedereen van de ploeg te goede komt. Heb mijn overstap van vier jaar geleden nog niet beklaagd we hadden toen een heel goed gesprek toen ze me een aanbod deden en het was heel snel geklonken. Zelden kom je zulke correcte mensen tegen en dat motiveert alleen maar om beter te presteren.

Aan welke zege hecht je de meeste waarde in je lopende carriëre ?

Mijn Belgische titel op de weg te Stabroek in 2018 heeft het meeste inpakt gehad op mijn huidige wielerloopbaan, dit omdat je dan een heel seizoen met de driekleur mag rondfietsen hetgeen toch een goed gevoel geeft. Ook de Belgische titel tijdrijden te Koksijde in 2020 was toch mooi moment en ook mijn 2 zeges in de profkoers van Tienen in 2019 en 2021 zijn ook momenten om te koesteren. Mijn Limburgse titel tijdrijden in 2022 was ook wel speciaal aangezien het mijn eerste was in het tijdrijden van mijn Provincie.

Welke wedstrijden hoop je dit seizoen op je palmares te zetten ?

Ik hoop vooral zoveel mogelijk wedstrijden te winnen zoals ieder jaar en hopelijk kan ik nog eens Belgisch kampioen worden op de weg of in het tijdrijden. En een profkoers kan er ook altijd wel nog bij ook al sta ik niet zoveel aan de start van een profkoers. Tevens zijn de wedstrijden in Merchtem ook belangrijk aangezien onze ploeg daar gevestigd is . en dan is het altijd leuk dat je kan winnen in de thuisbasis van je ploeg en ploegsponsors.

Is het jammer dat je nooit de kans kreeg om prof te worden ?

Ergens wel aangezien ik denk dat ik wel mijn mannetje zou staan in een profploeg als knecht voor een kopman. Maar een contract tekenen onder de waarde ben ik niet van plan aangezien ik een mooie job heb in het onderwijs. En deze job is mooi combineerbaar met wedstrijden bij de elite zonder contract en daar beleef ik ook veel plezier aan. Toch kan je niet weten hoe ver je zou geraken in je loopbaan aangezien je de kans niet kreeg om je te bewijzen. 

Is het wielrennen makkelijk combineerbaar met het onderwijs ?

Dankzij de collega's en de directie kan ik dit goed combineren aangezien ik me altijd op dinsdag en donderdag kan vrij maken om in het seizoen wedstrijden te betwisten. Daar ben ik hen heel dankbaar voor. Dit zou niet bij alle jobs lukken en gelukkig heb ik goeie collega's en een goeie directie die me de vrijheid geven om mijn hobby te beoefenen.

Hoelang hoop je nog door te gaan ?

Zolang ik regelmatig mijn wedstrijden kan winnen zie ik me verder gaan met wielrennen ook al zal dit niet tot mijn veertigste zijn. Zal ook afhangen hoelang ik het nog kan opbrengen om er voor te leven zoals het moet. En je moet natuurlijk ook gezond blijven maar ik zie me nog wel een vijftal seizoenen in het peloton te zitten. En hopelijk bij dezelfde ploeg.

Mocht je alsnog de kans krijgen om prof te worden waag je dan de sprong ?

Mocht ik een aanvaardbaar voorstel krijgen dan zou ik zeker de kans wagen om te zien hoever ik nog geraak maar zeker geen onderbetaald contract. Dan blijf ik zeker met volle goesting elite renner zonder contract waar ik nog steeds plezier beleef. En bij mijn huidige ploeg zit ik alvast goed.

Rutger bedankt om even tijd te nemen voor dit kort gesprek en veel succes komend seizoen . Waarop ie antwoord met alle plezier en dankjewel.