Tim Merlier sprint naar tweede Belgische titel te Middelkerke bij de profs

Drie jaar na zijn eerste Belgische titel op de weg wist Tim Merlier zijn tweede titel binnen te halen na een groepspurt met 26 koplopers te Middelkerke onder toezicht van zijn vriendin Cameron Vandenbroucke . Met 148 stonden ze aan de start enna een snel koersverloop hadden ze een gemiddelde van 48 km per uur. De koers die snel openbrak met 14 koplopers waaronder Gianni Vermeersch en Timo Kielich van Alpecin Fenix was het voor de rest van het deelnemersveld welk in twee groepen was verzeild geraakt achtervolgen geblazen op de 14 leiders.

Foto's copyright Rudi Maenhout

Waarin de crossers Quinten Hermans en Eli Iserbyt ook zaten net als Brent Van Moer. Laatstgenoemde moest vooraan vrij snel lossen eens ze de moeren passeerden waar de wind het nodige werk deed en de voorsprong van meer dan vijf minuten gehalveerd werd na de eerste passage. Op zeventig kilometer van de aankomst werden de laatste vluchters uit de kopgroep ingerekend.  Net daarvoor waren Merlier en Philipsen bij een val betrokken maar konden na een achtervolging terug voorin aanpikken. Bij het ingaan van de laatste drie plaatselijke ronden kreeg Vanmarcke het gezelschap van 10 renners met oa Philipsen ,Stuyven , De Wulf , Serry , Van Den Bossche , Florian Vermeersch en Declercq . Ze reden een minuut voorsprong bij elkaar maar toen begon Lotto de achtervolging in te zetten waarna de voorsprong slonk als sneeuw voor de zon.

Philipsen viel weg met een lekke band en Vanmarcke en Stuyven probeerden het als duo .Dan was het moment van Evenepoel gekomen en hij reed met in zijn wiel Mertens  naar de koplopers en probeerde hen te verrassen met een demarage hetgeen bijna lukte. Stuyven moest passen maar Vanmarcke kon het gaatje alsnog dichten. Evenepoel probeerde nog een paar keer weg te raken waardoor de anderen niet meer geneigd waren om over te nemen. Waardoor ze in de laatste drie kilometer ingelopen werden. We leken op een sprint af te stevenen waardoor er veel chaos onstond en er een renner van B&B onderuit ging en het peloton scheurde waardoor er 26 renners mochten sprinten voor de Belgische titel. Sport Vlaanderen ging de sprint aan maar Tim Merlier anticipeerde en ging er vlot over om uiteindelijk in een centimeter sprint zijn tweede Belgische titel te behalen drie jaar na zijn eerste.

Jordi Meeus werd tweede en Jasper Philipsen werd derde.

Voor Merlier was het een deugddoende zege na zijn val in Parijs-Roubaix waar hij een zware blessure overhield aan zijn rechterelleboog . De sporen zijn nog steeds te zien maar weerhielden hem niet om naar zijn tweede Nationale titel te sprinten. Dit is antwoorden met de pedalen op zijn niet selectie voor de Tour waar ie vorig jaar toch mooi zijn ritje wist mee te pikken.