Mathieu Van der Poel wint zijn tweede Ronde Van Vlaanderen

Met Mathieu Van der Poel won de grote favoriet de 106de Ronde van Vlaanderen na een spannende en spectaculaire finale waarin mede favoriet Tadej Pogacar wellicht de sterkste was. Zoals ieder jaar vertrekt er rond Sint Niklaas steeds een vroege vlucht en dit jaar was het niet anders . De favorieten lieten begaan maar lieten hen niet verder dan vijf minuten voorsprong nemen. Eens in de heuvelzone begonnen ze aan de voorsprong van de vroege vluchters te knagen welk dan ook smolt als sneeuw voor de zon.

Foto's copyright ERM

Tijdens de tweede bekimming van de Oude Kwaremont ontbond Pogacar zijn duivels en reed indrukwekkend naar de koplopers met Asgreen in het wiel. Pogacar ging erop en erover . Terwijl Van der Poel op eigen tempo met oa Kung en Pidcock de scheve situatie alsnog rechtzette . Uiteindelijk gingen we met een dertigtal renners richting Paterberg waar Tratnik  en van der Poel de forcing voerden. Pogacar ging spelenderwijs mee . Maar de winnaar van vorig jaar Asgreen moest passen nadat ie zijn benen opgeblazen had op de Oude Kwaremont. Van Baarle en Wright  anticipeerden en reden een twintigtal seconden weg van de overgebleven kopgroep met de favorieten. Op de koppenberg  gooide Pogacar opnieuw de knuppel in het hoenderhok en Van der Poel zat direct op het wiel. Ze reden de groep favorieten aan flarden en reden naar Van Baarle en Wright toe met de verrassende Madouas in het wiel.

Tijdens de derde en laatste beklimming van de Oude Kwaremont reden Pogacar en Van der Poel weg van hun medevluchters. Madouas probeerde even te volgen maar had het al snel begrepen. Op de laatste helling van de dag kon Van der Poel nog net Pogacar volgen na een moeilijk moment. De twee pokerden in de laatste kilometer en werden ei zo na bijna verrast door Madouas en Van Baarle . Van der Poel trok zich op gang en won moeiteloos de sprint voor Van Baarle en Madouas. Pogacar was ontgoocheld met zijn vierde plaats nadat ie zich liet verrassen door de terugkerende Van Baarle en Madouas die hem insloten tijdens de eindspurt. Met Mathieu Van der Poel alvast een verdiende winnaar. Meteen zijn tweede na winst in 2020 en een tweede plaats in 2021 en een vierde plaats in 2019.

Het was alvast genieten van een boeiende finale met een schitterende winnaar en een Pogacar die bewees ook in de Ronde te kunnen meespelen voor winst ondanks het zijn eerste deelname was. Van de Poel was dan ook dolgelukkig met zijn tweede zege in de Ronde van Vlaanderen op drie jaar tijd na maanden miserie vanwege rugproblemen waar hij voorlopig toch van verlost blijkt te zijn.