Julie Ornelis sloot met een derde plaats in de veldloop te Poperinge haar scholieren campagne met een goed gevoel af na een pechseizoen

Onlangs brachten we tweede jaars scholiere Julie Ornelis een bezoekje in haar thuisbasis Maldegem. Mama Nathalie en papa Arn waren geen onbekenden voor ons media met hun succesvol atletiek verleden en ook de grootouders André en Noel waren in hun tijd ook bij de besten van hun generatie. Maar wie is Julie de oudste van drie dochters in het gezin Ornelis. Daar kregen we een spontaan antwoord op van de stralende Julie. Een spontane jongedame die niet goed kan stilzitten en graag altijd iets om handen heeft. De studente Lichamelijke opvoeding aan het Atheneum in Eeklo begon op achtjarige leeftijd met atletiek. En trad zo in de voetsporen van haar ouders Arn en Nathalie en grootouders Andre (papa van Arn) en Noël (papa van Nathalie).

Foto's copyright Rudi Maenhout

Je kan Julie zowel in het veld als op de piste terugvinden tijdens haar atletiekmomenten. Welk een goede afleiding is tijdens haar studies en een leuke ontspanning is. In tegenstelling met haar zus Anna loopt Julie liever op de piste dan in het veld. Dit omdat het haar beter ligt ondanks ze ook in het veld goed uit de voeten kan. Maar veldlopen is meer een voorbereiding op de piste waar ze in de toekomst graag tot de Belgische top wil behoren. Maar voorlopig zijn de studies het belangrijkste doelwit in haar leven terwijl ze rustig en zonder druk op een leuke manier aan haar atletiekcarrière verder bouwt. Bij haar studies lichamelijke opvoeding heeft ze in de week toch 14 tot 16u sport. En dit gaat o.a. van voetbal, volleybal, basket, gymnastiek tot atletiek. Niet altijd ideaal als atlete net voor de kampioenschappen maar gelukkig houden ze op school nu rekening met mijn belangrijkste wedstrijden. Waarvoor ik hen trouwens heel dankbaar ben. Haar specialiteit op de piste is 800 en 1500 meter waar haar besttijden momenteel 2’23”13 en 5’07”66 zijn.Het komend pisteseizoen hoopt Julie op de 800 meter onder de 2’20” te duiken en op de 1500 meter onder de 5’. Met haar kwaliteiten zijn we ervan overtuigd dat dit moet lukken indien ze blessurevrij haar seizoen mag volbrengen. Ook op de 1000 meter heeft ze met 3’08”36 een mooie persoonlijke besttijd. Hier hoopt Julie onder de 3’05” te gaan. Sedert vorige zomer kan je Julie ook tijdens de kampioenschappen op de steeple terugvinden hetgeen voor haar een nieuwe uitdaging was en met succes. Ze werd zowel op het Vlaams als Belgisch kampioenschap vierde op de 2000 meter steeple. Haar besttijd hier is 7’55’88 mede dankzij de steepletraining van voormalig Olympiër en ex-bondscoach steeplePaul Thys. Op de piste en veldlopen mag Julie rekenen op het vakmanschap van Kim Barbé als trainer na haar overstap van AS Rieme naar Eendracht Aalst. Een bewuste keuze om zich verder te kunnen ontwikkelen. Op de steeple hoopt ze ook nog grote stappen te kunnen zetten in de nabije toekomst. Momenteel kan je enkel op de kampioenschappen aan deze disipline deelnemen hetgeen toch jammer is mede dat het zo een mooi onderdeel is. In het veldlopen kon Julie ondanks een blessure alsnog een paar schitterende uitslagen voorleggen.

Met o.a. een tweede plaats te Lebbeke en twee derde plaatsen te Zottegem en Poperinge. Tijdens het Provinciaal kampioenschap te Maldegem werd het ook een knappe vierde plaats. Het Belgisch kampioenschap waar Julie twee jaar terug twaalfde werd moest ze helaas laten voorbij gaan wegens nog niet volledig hersteld van haar blessure aan de hiel. Dit nadat ze op een wedstrijd met een spike aangetrapt werd , waardoor ze enkele weken uit roulatie was. Niet evident voor iemand die niet graag stilzit. Tussendoor werd Julie ook nog Provinciaal kampioen van de scholen in haar categorie te Zwijnaarde . Netzoals haar zus Anna heeft ook Julie geen last van de naamsbekendheid van grootvader Andre die in de jaren zeventig met o.a. Emiel Puttemans, Eric De Beck, Karel Lismont en Leon Schots in de clinch ging. Het stimuleert dat de mensen je aanmoedigen en is ook heel leuk. En verder krijg ik ook nuttige tips die van goudwaarde zijn . Deze zomer namelijk eind juli hoopt Julie aan de Fisec spelen te mogen deelnemen in Oostenrijk (internationale schoolsport). Hetgeen vorig jaar niet doorging door Corona. Dus blijft het nu positief afwachten of de selectie er komt of niet. Volgend veldloopseizoen gaan we Julie als eerstejaars juniore ook regelmatig in haar categorie terug zien. Tijdens de kampioenschappen zijn de korte crossen aangestipt. Dit ter voorbereiding van het piste seizoen maar eerst hoopt ze er deze zomer een succesvol pisteseizoen van te maken en haar persoonlijke besttijden te verbeteren.Als slot is Julie heel tevreden dat ze haar veldloopseizoen met een podiumplaats heeft kunnen afsluiten na een seizoen met blessureleed. Hetgeen haar nog meer motivatie geeft voor de komende zomercampagne. Tevens is ze haar ouders, grootouders en trainer Kim Barbé heel dankbaar om er steeds voor haar te zijn dit in zowel de goeie als slechte momenten.Bij deze wil ondergetekende de familie Ornelis bedanken voor hun gastvrijheid om dit artikel met Julie te kunnen maken.