IDAHOT mars voor inclusie in Antwerpen overschaduwd door homofobe opmerkingen

Op donderdag 16 mei om 20:30 uur verzamelden zich tientallen mensen op het Steenplein in Antwerpen voor de IDAHOT 🌈 Walk, een evenement georganiseerd door de Mr Gay Belgium-organisatie. Deze wandeling, gehouden ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOT), had als doel een krachtig signaal af te geven voor diversiteit en inclusie. De deelnemers, waaronder MGB finalisten en sympathisanten van de LGBTQ+-gemeenschap, droegen een indrukwekkende regenboogvlag van 25 meter. De route voerde hen van het historische Steenplein, via de Grote Markt en de levendige Groenplaats, naar het Operaplein.

  Foto's copyright Mister Gay Belgium organisatie

De organisatie van Mister Gay Belgium hoopte met deze wandeling een positieve boodschap te verspreiden in de straten van Antwerpen. Ondanks heel wat negatieve reacties langs de route, wisten de deelnemers een sterk en zichtbaar signaal voor inclusie en diversiteit af te geven. Bram Bierkens, organisator van het evenement, merkte op: "Vanaf het begin merkten we zowel voor- als tegenstanders. Helaas waren er meer tegenstanders. Boegeroep vanaf terrassen en negatieve opmerkingen van voorbijgangers, een dame die onze richting uit spuwde, waren helaas deel van de ervaring. Gelukkig sloten enkele voorbijgangers zich bij ons aan om een krachtig signaal af te geven. Dit was erg mooi om te zien. Zij waren geschokt en beseften niet hoe ernstig de situatie eigenlijk is.”

 

Burgemeester Bart De Wever, die aanwezig was bij de ceremonie op het Operaplein, deelde zijn teleurstelling over de negatieve reacties. "Toen ze mij vertelde over de reacties van mensen op straat, had ik gehoopt dat hij ongelooflijk warm en positief bedoelde. Helaas was dat niet het geval. Het doet me geen plezier, maar ik ben niet verrast. We hebben de laatste jaren geen vooruitgang geboekt." De Wever benadrukte dat hoewel België progressieve wetgeving heeft met betrekking tot seksuele identiteit en Antwerpen een stad is die diversiteit hoog in het vaandel draagt, dit niet betekent dat de gehele samenleving meteen mee is. "Onze stad is divers en gecompliceerd. We mogen niet blind zijn voor het feit dat veel mensen zich de laatste jaren gesterkt voelen om negatieve uitspraken te doen en hun afkeer te uiten tegenover de LGBTQ+-gemeenschap.”

De wandeling eindigde op het majestueuze Operaplein, waar de enorme regenboogvlag ceremonieel werd neergelegd in aanwezigheid van de burgemeester. Dit gebaar symboliseerde de gezamenlijke inzet voor een inclusieve samenleving.