ED TV helpt scholieren in Oostende om welzijn bespreekbaar te maken.
ED TV is een interactief online platform voor jongeren dat diverse thema's aankaart met een educatieve inslag. Via de scholen en het platform worden moeilijke welzijnsthema's bespreekbaar gemaakt. Stad Oostende zal vanaf nu het multimediaplatform aanbieden voor alle middelbare scholen in Oostende om zo jongerenwelzijn beter op de kaart te zetten.Vandaag is het meer dan ooit nodig om jongeren te kunnen bereiken via kanalen die voor hen natuurlijk aanvoelen. ED TV speelt hier handig op in met een educatief pakket op maat van scholieren uit het middelbaar onderwijs.
Foto's ED TV
Stad Oostende biedt het platform nu aan voor alle middelbare scholen in de Stad. Per thema een fictiereeks en lesfiches "Digitalisering is de toekomst. Stad Oostende is bezig met een enorme inhaalbeweging op dat vlak en het onderwijs kan dan ook niet achterblijven. Door onze scholen de kans te geven gebruik te maken van multimediale platformen, hopen we de toegankelijkheid voor jongeren te vergroten en hen zo veel sneller en beter te kunnen bereiken", aldus burgemeester Tommelein, bevoegd voor digitalisering in de Stad.ED TV is een platform voor jongeren en leerkrachten dat met behulp van video's moeilijke onderwerpen zoals drugs, alcohol, sexting, depressie of pesten bespreekbaar maakt. Per thema is een fictiereeks van drie keer tien minuten beschikbaar met ondersteunende educatieve lesfiches. De fictiereeksen duiken rechtstreeks in het hart en de leefwereld van de jongere. Het professioneel lesmateriaal is samengesteld door pedagogen Kim Rau en Leen Bewaert, zelf docenten in de opleiding Bachelor in het Secundair Onderwijs van HOGENT.
Zij zorgden voor kwalitatieve inhoud, afgestemd op de eindtermen. Naast het aangeboden lesmateriaal wordt er gewerkt met een platform en sociale mediakanalen. Daar wordt bijkomend materiaal ter beschikking gesteld en informatie verspreid via 'Camping ED' en 'De GazED'. Zo kunnen jongeren ook met leeftijdsgenoten in contact treden en worden ze gerustgesteld in het feit dat ze niet alleen staan met hun twijfels en onzekerheid. Die kanalen verbinden jongeren met elkaar en zetten hen op weg naar hulp- en dienstverlening. De bezieler achter ED TV is mediafiguur James Cooke. Zijn eigen jeugdtrauma's lagen mee aan de basis van dit idee. "Ik ben zwaar gepest geweest en heb op allerlei manieren proberen vluchten uit de realiteit. Ik had het gevoel dat ik nergens terechtkon. Jongerenplatformen bestonden toen nog niet en ik ben heel hard tegen de lamp gelopen met grote gevolgen. Het is broodnodig dat alle taboes doorbroken worden en dat jongeren echt over alles kunnen praten."Samenwerking met welzijnspartners ED TV werkt ook samen met een pak welzijnspartners, die zich specifiek op jongeren richten. Awel, 1813, Sensoa, Child Focus, Lumi, WAT WAT, Unia, VAD, Nu Praat Ik Erover (Vertrouwenscentrum Kindermishandeling),
Wel Jong Niet Hetero, School zonder Racisme en CLB Chat worden op vandaag actief betrokken bij het platform. Schepen van Welzijn en Onderwijs Natacha Waldmann: "Jongeren leren en leven digitaal. Een grote meerwaarde van ED TV is de snelle link die gelegd wordt met een breed netwerk aan professionele partners rond jongerenwelzijn. Door het aanbieden van ED TV aan de Oostendse scholen hopen we sneller signalen van leerlingen die met zichzelf of hun situatie worstelen op te pikken, maar worden ze ook oplossingsgericht en op een veilige manier doorverwezen naar de juiste hulp."Volg alle ontwikkelingen en nieuwtjes op www.edtv.be of via alle socials.