Marianne Vos en Mathieu Van der Poel wereldkampioen gravel in Leuven

Marianne Vos en Mathieu Van der Poel wisten afgelopen weekend de wereldtitel gravel 2024 te behalen. Voor beiden een revanche op het afgelopen wk op de weg in Zurich. Marianne Vos en Lotte Kopecky reden op 65 km van het einde weg met Wiebes en Paladin na een versnelling van Kopecky. Wiebes en Paladin moesten al snel lossen en zo kregen we een mooi gevecht tussen twee kleppers in het vrouwen wielrennen.

 Foto's copyright ERM 

Na 138 km won Marianne Vos uiteindelijk de eindspurt tegen wereldkampioene op de weg Lotte Kopecky. Lorena Wiebes wist zich in de straten van Leuven op de Rampberg nog naar de derde plaats te snellen op bijna vier minuten voor Puck Pieterse en Romy Kasper. Voor Vos was het haar 14de wereldtitel in haar wielerloopbaan. We hadden alvast een mooi podium met goud voor Vos , zilver voor Kopecky en brons voor Wiebes.

 

Mathieu Van der Poel schudde voor het eerst aan de boom op 115 km van het einde waardoor ie alleen aan de leiding kwam , maar liet zich vervolgens terug inlopen waardoor we zestien leiders kregen. Op zestig kilometer van het einde zorgde Mathieu terug voor uitdunning vooraan waardoor we zeven leiders kregen. Mathieu van der Poel had met Quinten Hermans en Gianni Vermeersch twee teamgenoten mee in de kopgroep. Ook Florian Vermeersch , Jasper Stuyven , Conner Swift en uittredend wereldkampioen Matej Mohoric konden hun wagonnetje aanpikken. Op veertig kilometer van het einde versnelde Florian Vermeersch en Van der Poel kon zijn wagonnetje aanpikken. Daarachter was de verstandhouding een beetje zoek aangezien Vermeersch en Hermans een beetje stoorzender speelden in het belang van Van der Poel . Vooraan kreeg Vermeersch het moeilijk om het tempo van Van der Poel te volgen en op 13 km van het einde was het zover. Van der Poel versnelde en reed solo naar zijn eerste wereldtitel gravel. Vermeersch werd knap tweede op iets meer dan 1 minuut en Quinten Hermans wist zich naar brons te sprinten op 3'47" voor Stuyven en Gianni Vermeersch welk 2 jaar geleden de eerste wereldkampioen gravel werd. Uittredend wereldkampioen Mohoric werd zevende.