Mathieu Van der Poel won gisteren met de wet van de sterkste Parijs-Roubaix als wereldkampioen

Het was genieten hoe het team Alpecin - Deceuninck Parijs - Roubaix volledig onder controle had. Velen stelden zich vragen of het team van de gebroeders Roodhooft zowel in de Ronde als Parijs- Roubaix wel sterk genoeg zou zijn om de koers te dragen wegens afwezigheid van enkele toppers. Het team welk ooit begon als een cyclocrossteam werkte zich de afgelopen jaren op tot een wereldteam op de weg.

 Foto's copyright ERM

Velen dachten wat komen die crossertjes op de weg zoeken en daar hebben we niet al te lang moeten op wachten. De gebroeders Roodhooft hebben een team gebouwd rond het fenomeen Mathieu Van der Poel waardoor iedereen boven zichzelf stijgt met schitterende prestaties als gevolg. Ook in deze editie van Parijs - Roubaix nam het team van Alpecin - Deceuninck al vrij vroeg het heft in handen. De zes vroege vluchters kregen niet meer dan 1'45 voorsprong door het uitstekende kopwerk van Kielich , Dillier en Riesebeeck waardoor ze alles onder controle hadden. Nog voor het Bos van Wallers reed er een groep van een vijfendertig man weg waardoor de chicane wat overbodig werd. Daar ontbond Mathieu al voor het eerst zijn duivels om nog een schifting door te voeren. Vervolgens trok Pedersen ten aanval met Politt en Gianni Vermeersch als waakhond voor Mathieu. Een geslaagde zet die later zijn vruchten zou afwerken. Op iets meer dan zestig kilometer voor het einde draaide Vermeersch nog eens de gashendel open op sector 13 waaruit mocht blijken dat er iets op komst was.

En inderdaad Mathieu versnelde en nam een tiental meter om vanaf dan op 59 km 700 meter van het einde aan zijn solo te beginnen. Wat er achter hem ook gebeurde Vermeersch sprong op alles wat bewoog en ook Philipsen deed zijn duid in het zakje door met Pedersen , Kung , Politt en Pithie mee te gaan als stoorzender. Vermeersch hield ondertussen het tweede achtervolgend groepje onder controle. Van der Poel rijd seconde na seconde verder weg van het volledig uit elkaar geslagen deelnemersveld. Op Mons-en-Pévèle is het verschil al ruim anderhalve minuut. Bij het afdraaien van Carrefour de l’Arbre zijn Mads Pedersen, Nils Politt en Jasper Philipsen nog de eerste achtervolgers. Dit op bijna drie minuten op de ontketende wereldkampioen Mathieu Van der Poel. Küng was na een demarage van Philipsen bij de achtervolgers moeten lossen en reed voor plek vijf. Pithie welk was weggevallen door een schuiver in een bocht had ondertussen Vermeersch in zijn gezelschap gekregen. Met hun beiden streden ze voor plek zes.

Uiteindelijk reed wereldkampioen Mathieu Van der Poel de piste van Roubaix op om na 5u25'58" aan een gemiddelde van 47km 800 meter per uur te zegevieren met een groots machtsveertoon. En hij zag er nog redelijk fris uit na zijn demonstratie. Hij won als wereldkampioen voor het tweede jaar op rij Parijs - Roubaix. En om het succes nog groter te maken sprintte Jasper Philipsen op 3' zich voor het tweede jaar op rij naar de tweede plaats voor Pedersen en Politt.

En als kers op de taart werd Gianni Vermeersch knap zesde na een ijzersterke wedstrijd waarin hij ook zijn krachten niet spaarde in het afstoppingswerk. Het team Alpecin - Deceuninck is dan ook het eerste wielerteam in de geschiedenis welk drie monumenten na elkaar wint in het voorjaar tijdens een seizoen. Jasper Milaan San Remo en Mathieu de Ronde en Parijs - Roubaix . Van een wereldteam gesproken.