Thibau Nys blijft fultime crosser ondanks Europese titel op de weg.

Voor de ethias cross in Maldegem passeerden we de camper van Thibau Nys en namen we een foto met de vraag of we na de wedstrijd even mochten langskomen voor kort interviewke voor ons weekblad. Kom maar af en zo gebeurde het ook . Ooit zag ik hem als driejarige in het Duitse Sankt Wendel houtsblokken van sparren leggen om er met zijn fietsje over te springen voor het wk waar zijn vader zijn eerste wereldtitel behaalde. De sneeuw en koude deerden hem niet hij genoot er gewoon van.

  Foto's copyright Rudi Maenhout

Nu 17 jaar later stond ie aan de start van de Ethias cross in Maldegem als belofte bij de elite . Geen zenuwen te bespeuren en uitkijkend naar de wedstrijd die komen gaat. Snel nog even wat handtekeningen zetten en wat foto’s met enkele fans vooraleer hij de camper induikt om zich klaar te maken voor de cross die hij uiteindelijk als 10de zou beëindigen na een helse achtervolging waarin ie net tekort kwam om met het groepje Van de Haar aan te pikken . Toch was ie tevreden over zijn wedstrijd op dit mooi parcour in het Sint Anna Park al was het vat af in de laatste ronde na een sterke remonte . Met zijn bronzen plak op het wk was Thibau ook heel tevreden.

  

Het was het hoogst haalbare wat erin zat en Joran en Emiel waren de twee sterksten in de wedstrijd en dus de verdiende wereldkampioen en vice wereldkampioen. Het was dan ook heel leuk om met drie Belgen op het wk podia te staan. Iets waar we op voorhand zouden voor getekend hebben. Ik hoop de komende jaren nog stappen te kunnen zetten om mijn niveau nog op te krikken en te zien waar we uitkomen. Ik cross heel graag en zal de komende seizoenen dan ook nog fultime crossen met een uitgetekend weg programma ter voorbereiding van het cross seizoen. Ook op de weg gaan we uitzoeken hoever mijn mogelijkheden liggen de komende jaren na een toch geslaagd wegseizoen vorige zomer met de Europese titel als uitschieter .Als zoon van heb ik van kleinsaf aan leren omgaan met de pers en druk waardoor ik daar momenteel weinig of geen last van heb. Hetgeen toch een voordeel is om er mee opgegroeid te zijn . Om eventueel volledig over te stappen naar de weg daar hebben we nog tijd genoeg voor. De combinatie momenteel is heel tof om te doen en de ene disipline maakt me sterker voor de andere dus win win situatie .In het begin van het crossseizoen kwam er niet uit wat ik op training aangaf maar half december tot net voor het Belgisch kampioenschap kon ik toch enkele mooie crossen winnen maar op het kampioenschap zelf had ik een slechte dag en het gevoel met het zand niet.

   

De val kwam ook ongelegen naar het wk toe maar gelukkig was het minder erg dan gevreesd. Ik heb er dan ook geen last meer van. Nu gaan we het crossseizoen nog uitdoen en vervolgens wat rust nemen. Dit om daarna het wegseizoen voor te bereiden en aan te vatten. Wat het programma zal worden daar zijn we nog niet uit. We hopen alvast nog een paar stappen voorwaarts te zetten. Heb er alvast veel zin in. Nog veel succes Thibau waarop ie antwoorde thanks om vervolgens nog wat verder los te rijden op de rollen