Aan tafel met wereldkampioene veldrijden Ceylin Del Carmen Alvarado die zichzelf verraste met wereldtitel dames elite

Een paar weken terug kon je op onze site lezen dat de pas wereldkampioene veldrijden Ceylin Del Carmen Alvarado tijd ging maken voor een exclusief interview . Velen dachten wellicht daar gaat nooit iets van in huis komen maar niks is minder waar . De altijd goedgezinde Alvarado pas 21 lentes jong is een jonge dame van haar woord . Pas terug van een welverdiende vakantie zat er ’s avonds een mail in de box met dag uur en bestemming van afspraak zoals ze beloofd had . Ikzelf was ook verrast om ’s avonds al een mail te ontvangen . Had die pas een dag later verwacht maar dit typeert weeral Ceylin die steeds van haar woord is en altijd correct omgaat met iedereen om haar heen . Ondergetekende die al vele watertjes heeft doorzwommen moet eerlijk bekennen dat ie voor het eerst in een lang wielerverleden een wereldtopper in het veldrijden heeft ontmoet die zo spontaan , goedlachs en warm van hart is .

 Foto's copyright Rudi Maenhout

Een week voor de luckdown op een natte winterdag reden we richting Rotterdam voor een gezellige babbel met de wereldkampioene veldrijden die het zonnetje in huis is . Eens daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen door Ceylin Del Carmen Alvarado met een brede glimlach . Het ijs was direct gebroken waardoor we onze vragen konden afvuren op de sympathieke wereldkampioene . Welk ze met de glimlach beantwoorde zoals we haar kennen van op tv tijdens de cyclocross uitzendingen. Op vijfjarige leeftijd kwam je met je ouders richting Nederland vanuit de Dominicaanse Republiek . Hoe verliep de aanpassing ? Daar had ik opmerkelijk niet veel last van en op school werd ik ook goed opgevangen door de leerkrachten . Het grootste probleem was de taal waar ik op dat moment geen boter van had gegeten . Maar eens ik de taal beter begon te begrijpen was ik snel ingeburgerd . Ook de temperatuur was een aanpassing van het warme Zuiden naar het frisse Noorden. Welke studies heb je achter de rug en met welke reden heb je die stopgezet? Tot mijn achttiende zat ik op niveau A met als doel om kinderarts te worden en behaalde ik mijn diploma niveau A . Maar aangezien ik heel veel tijd nodig had om mijn droom waar te maken heb ik mijn studies stop gezet . Er kroop enorm veel tijd in de trainingen en dit was gewoon niet combineerbaar met de hoge studies. Ik wou profrenster worden en de school leed daar onder vandaar de beslissing om te stoppen met studeren . Vooraleer je aan veldrijden begon deed je aan atletiek . Met welke reden deed je dit niet graag ? Ook al was ik redelijk goed in veldlopen toch was het niet zo mijn ding . Met die reden heb ik het dan ook niet lang gedaan . Het was me te koud in de winter en daarom was ik er snel op uitgekeken . Maar zie me nu staan nu doe ik in de wintermaanden aan veldrijden en trotseer ik de koude en regen naar succes.

    

Op welke leeftijd heb je dan de stap gezet naar het veldrijden ? Dit moet ongeveer op tienjarige leeftijd zijn geweest dat ik op aanraden van mijn papa ben beginnen fietsen . Hij had vroeger ook nog gekoerst op een lager niveau en hij vond het leuk dat ik dit ook zou doen . Eerst reed ik op de weg maar na een tijdje ben ik overgestapt naar het veldrijden . Het was geen liefde op het eerste gezicht aangezien ik toen nog niet alle onderdelen onder de knie had . Maar hoe meer ik het deed hoe leuker ik het vond , En toen mijn broer Salvador ook begon te fietsen werd het nog leuker aangezien we dan samen konden gaan fietsen. Stap voor stap werd ik beter en zo werd het toch liefde voor het veldrijden. Wat is er zo leuk aan veldrijden en geef eens je sterke en zwakke punten ? Eerst en vooral de sfeer rond het veldrijden en ook de verschillende omlopen die we voorgeschoteld krijgen . Er zit heel veel variatie in het veldrijden en dat maakt het zo leuk . Ook de familiale sfeer ligt me nauw aan het hart . Daarvoor alleen al wil je veldrijdster zijn . Mijn sterkste punten zijn techniek , stuurvaardigheid , zand ,en explosiviteit maar daar kan ik ook nog in verbeteren . Mijn zwakste punt waaraan ik nog moet werken is tactisch rijden maar dat komt nog wel zeker ( brede glimlach ) Vorig jaar liet je uw eerste profzege optekenen te Brussel waar je met kop en schouders boven de rest uitstak . Was dit de motivatie om dit jaar zo sterk uit de hoek te komen ? Het is een zeer technisch parcours hetgeen wel mijn ding is . Het was gewoon amusement om op deze omloop rond te rijden tegen verschillende toppers . Ik was dol gelukkig met mijn eerste profzege en dat motiveerde me nog meer . Zonder hoog van de toren te blazen wist ik toen dat ik het kon maken in het veldrijden . En door nog met meer passie en harder te trainen kwam ik afgelopen veldritseizoen sterk uit de startblokken. Ik zat direct in de juiste ritme voor het rest van het seizoen .

Had je verwacht om dit seizoen zo sterk voor de dag te komen met 17 overwinningen , 8 tweedes , 3 derdes en 3 zesde plaatsen op 31 crossen ? Voorafgaand een brede glimlach . Dit had ik totaal niet verwacht dat ik zo’n super seizoen ging bijeen fietsen . Om dit als laatstejaars belofte te mogen meemaken is gewoon fantastisch. Doordat ik onverhoopt veel progressie had gemaakt kon ik telkens meestrijden voor de overwinning of podia met uitzondering van een tweetal crossen waar ik iets minder voor de dag kwam . Als beloning van deze geslaagde wintercampagne won ik ook nog eens het eindklassement in de superprestige en DVV trofee . De wereldbeker zag ik door mijn neus geboord door mijn eigen fout door iets teveel risico’s te nemen bij de laatste hindernis . maar uit die fouten kan ik ook nog leren . Als troost won ik wel de wereldbeker voor beloften . En door onverhoopt wereldkampioen te worden mag ik nu een jaartje van die prachtige trui genieten . Het WK won je na een adembenemende sprint tegen Annemarie Worst . had je al ooit zo diep in je krachtenarsenaal geweest ? Dit was de eerste wedstrijd in mijn pas begonnen loopbaan waarin ik zo diep was geweest . Na de aankomst voelde ik zo de kracht uit mijn benen vloeien dat ik er nog amper kon op staan . Ben nog nooit zo kapot geweest na een wedstrijd Maar voor zo’n trui kan je altijd ietsje meer .

Hoelang heb je moeten recupereren na het WK ? Toch wel enkele daagjes vandaar mijn forfait in Maldegem de woensdag na het WK . Ik wou eerlijk en correct zijn tegenover de organisatoren en wou er niet voor spek en bonen bij rijden voor een eventuele top tien plaats nadat ik het startgeld had ontvangen . Als ik aan de start sta wil ik kunnen meestrijden voor de overwinning . Anders beleef ik er geen plezier aan. Aan welke overwinning hou je de mooiste herinnering over het WK niet meegerekend ? Dat zal de wereldbekerwedstrijd in Koksijde zijn waar ik mijn eerste wereldbeker overwinning behaalde . Een speciale omloop in de duinen met technische stroken . Had nooit gedacht dat ik daar als belofte zou kunnen winnen bij de elite dames . En dit was ook de start van een succesvol veldritseizoen een moment die ik voor altijd zal koesteren. Had je verwacht om als belofte de wereldtitel bij de elite dames te behalen ? Bij het begin van het seizoen had ik dit zeker niet verwacht aangezien ik revanche wou nemen op vorig jaar waar ik als favoriete naast de wereldtitel bij de beloften greep. Maar na mijn Nederlandse titel bij de elite hoopte ik wel mee te spelen voor de wereldtitel bij de elite . En zie bij mijn eerste deelname bij de elite neem ik zowel de Nederlandse als de wereldtitel . Een droom die werkelijkheid werd en dit in mijn eerste jaar . Ben super blij dat ik die keuze in laatste instantie heb genomen . Het spookte al een tijdje in mijn hoofd aangezien ik in alle klassementen voor de eindzege in aanmerking kwam . De Nederlandse titel deed me dromen van meer maar dat het effectief werkelijkheid werd had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht. Er is toch niks mooier dan een jaar met die regenboogtrui te mogen rondrijden .

Wat hoop je nog te bereiken in je carrière de komende jaren ondanks die pas begonnen is ? Ten eerste gezond blijven en hopelijk zoveel mogelijk Nationale , Europese en wereldtitels nemen . Ik hoop alvast volgend crossseizoen mijn wereldtitel in Oostende te kunnen verlengen maar laat ons eerst maar genieten van onze eerste wereldtitel . Zien we jou volgend jaar over de balkjes springen of niet ? Op training lukt dit wel maar ik zie het me volgend jaar nog niet doen tijdens de wedstrijden . Heeft ook niet veel nut als je er geen winst kan uithalen dus gaan we zeker geen risico nemen . Maar misschien komt dit er ooit wel eens van eens we het voldoende onder de knie hebben. Je bent altijd zo stralend voor en na de wedstrijd. Zit dit in je cultuur of je persoonlijkheid ? Dit zit vooral in mijn persoonlijk karakter en van nature ben ik een vrolijke meid, Ben meestal goed gezind en dat straal je ook uit. Je doet ook aan mountainbike welke ambities heb je ? Het is gewoon een leuke discipline en je word er ook technisch beter van . Komende zomer ga ik toch wel enkele wedstrijden betwisten om punten te sprokkelen en het is perfect combineerbaar met veldrijden als je het goed plant. Door meer wedstrijden te rijden doe ik ook meer ervaring op en kan ik ook verbeteren. Mijn ambities zijn de Olympische spelen van Parijs in 2024 en daar heb ik nu nog vier jaar voor om er naartoe te werken . Stilletjes hoop ik op een medaille maar het is nog ver weg om er nu al op te focussen . Maar het is toch een droom om een Olympische medaille te behalen in deze leuke discipline .

Heb je ook ambities op de weg ? Jawel hoor maar mijn focus ligt nu toch vooral op het veldrijden en mountainbike twee disciplines die ik heel graag doe . Toch zal ik wel enkele wegwedstrijden betwisten ter voorbereiding van het komend veldritseizoen waar ik mijn wereldtitel alle eer wil aandoen . Maar bij een goeie planning moet het weg wielrennen perfect combineerbaar zijn met veldrijden en mountainbike zonder over je toeren te gaan. Op mijn jeugdige leeftijd heb ik nog alle tijd vooraleer we meer op de weg focussen. Krijgt het dames wielrennen voldoende aandacht in de media ? In het veldrijden krijgen we toch al wat meer aandacht door de tv crossen en dit is toch wel leuk . Maar de schrijvende pers zou toch wel wat meer aandacht aan ons mogen schenken . Als je bijv de artikels vergelijkt van het wk veldrijden dan is er toch nog een groot verschil . Dit terwijl er bij ons toch meer op de toppen van je tenen naar de wedstrijd zit te kijken. Maar persoonlijk heb ik toch heel wat aandacht gehad na mijn wereldtitel . Je zit goed bij jou Team , zou je het overwegen om gans je loopbaan bij het zelfde team te blijven ? Die mogelijkheid zit er zeker in aangezien ik er heel tevreden ben met de broers Roodhooft aan het hoofd . Ik heb alvast een contract tot 2024 en daarna zien we wel . Maar als je ergens goed zit moet je zeker niet te snel veranderen van team . En bij Alpecin – Fenix zit ik zeker goed . Dankzij hen sta ik nu waar ik nu sta en daar ben ik hen heel dankbaar voor . Van je ouders krijg je enorm veel steun wat betekent dit voor jou ? Dit betekent heel veel voor me en ik kan me niet indenken dat het zonder hen zo goed zou lopen . We zijn een sportieve familie en ik vindt het heel fijn dat mijn ouders er telkens bij zijn als ik een wedstrijd mag betwisten . Dit heeft me rust en vertrouwen net voor de wedstrijd en ik ben hen heel dankbaar dat ik dit allemaal mag beleven . Ze genieten er dan ook ten volle om mij zo gelukkig te zien tijdens het sporten op het hoogste niveau.

Hoeveel deugd deed je vakantie na je laatste cross in Hulst welk je winnend afsloot ? Die vakantie in Curaçao heeft me heel veel deugd gedaan . Zo eventjes weg van alles om tot rust te komen na een zwaar en succesvol seizoen . De batterij was zeker nog niet leeg maar ik wou er eventjes tussenuit met de mama weg van iedereen. Het was leuk op hotel met zwembad , lekker eten en wat verfrissing ideaal om de batterijen terug op te laden. Ook het landschap was er heel mooi. Het was puur genieten van alle rust. Wat betekent het voor jou om zo op handen gedragen te worden bij het Belgisch publiek en de steun van de supportersclub in Koningshooikt ? Persoonlijk is het heel leuk met een Belgisch publiek welk zo achter me staat . Het motiveert me nog meer om beter te presteren en daar ben ik hen heel dankbaar voor . De supportersclub bestaat al drie jaar nog voor mijn grote doorbraak dus . De oprichters Melissa en Luc Verlinden ben ik heel dankbaar door het feit dat ze al zolang in me geloofden en ook zoveel doen voor me . Mede dankzij hen is dit een leuke supportersclub in Koningshooikt geworden. Dit bij Polle in de ambiance cafe Jong Jut , waar ik ieder jaar na het crossseizoen graag eens op bezoek ga om de supporters te bedanken . Dit is het minste dat ik voor hen kan doen aangezien ze toch gans de winter alle weersomstandigheden trotseren om me te komen aanmoedigen . Waarvoor mijn grote dank.

Met wat kan je echt tot rust komen na een zware wedstrijd of training ? Een boekje lezen of vrienden uitnodigen . Iets leuk doen met de familie en vooral rusten en voldoende slapen . En goed eten om de verbruikte energie terug aan te vullen. En af en toe eens iets leuk doen voor mezelf. Van wie heb je de sportieve genen geërfd ? Vooral van de papa die vroeger ook nog op lager niveau heeft gekoerst . De mama is ook sportief aangelegd hoor en gaat ook regelmatig fietsen. In feite van beiden heb ik de goede genen geërfd om op topniveau te kunnen presteren. Tijdens de cross geef je altijd het beste van uzelf zit dit in je karakter ? Als ik ergens aan de start sta wil ik altijd meestrijden voor de overwinning dus dit zit wel in mijn karakter om altijd het beste van me te geven . Anders moet je niet aan de start komen volgens mij . Je start toch niet om er met de pet naar te gooien . Je moet respect hebben voor de organisatoren en eerlijk en correct handelen dit zit ook in mijn karakter. En heb ik ook van thuis uit meegekregen.

Was Hoogerheide een domper op je succesvol seizoen ? Op het moment zelf wel natuurlijk aangezien ik er de wereldbeker verloor door mijn eigen fout door iets teveel risico’s te nemen. Maar ook daaruit kan je leren natuurlijk en het in het vervolg anders aanpakken . De dag dat je uw wielerloopbaan die nog maar pas begonnen is afsluit wat wil je zoal op je palmares staan hebben ? Brede glimlach . Zoveel mogelijk titels op mijn palmares een Olympische medaille liefst een gouden maar met zilver of brons ben ik ook al tevreden .en zoveel mogelijk grote wedstrijden winnen . En vooral dat ik iets betekent heb voor het dames wielrennen. Wie wil je allemaal bedanken na een schitterend crossseizoen ? Eerst en vooral mijn ouders en familie , de ploegleiding die me alle vertrouwen geeft , de crew die me bijstaat tijdens de cross , alle supporters , media die me in de belangstelling brengt. Gewoon iedereen die het mogelijk maakt met hetgeen ik nu allemaal mag meemaken. Tevens wil ik jou bedanken om even tijd te maken voor dit leuk interview voor onze site hetgeen we enorm waarderen. Het was me een genoegen om jou te ontvangen voor dit leuk interview en ook bedankt voor jou steun tijdens het afgelopen seizoen. Tot de volgende. ( Brede glimlach )