Annemarie Worst wint Ethias cross te Maldegem

Vorige week woensdag waren ongeveer 4500 toeschouwers getuige van een schitterende wedstrijd bij de dames elite met toch wel een sterk deelnemersveld . In laatste instantie had wereldkampioene Ceylin Del Carmen Alvarado afgehaakt wegens nog te vermoeid van het WK dat ze gewonnen had na een thriller van een eindspurt tegen Annemarie Worst . Het was misschien een domper voor de organisatoren maar ondergetekende die wel wat contacten heeft met de wereldkampioene had vernomen dat Ceylin Alvarado niet zomaar naar Maldegem wou komen om het startgeld op te strijken en er voor spek en bonen bij te rijden zoals sommige voorgangers wel reeds hebben gedaan.

  Foto's copyright ERM

Ze wil zich een waardige wereldkampioene tonen en immers meespelen voor de overwinning en dat zat er op dat moment niet in door de drukke dagen na het WK op het thuisfront . En daar kunnen we alleen maar respect voor hebben. Binnenkort mogen jullie trouwens een exclusief interview met haar verwachten. Toch met Worst ,Vanderheijden , Compton , Van Loy , Kastelijn , Betsema , de juniore wereldkampioene Van Anroij en belofte wereldkampioene Norbert Riberollo , Verdonschot , Franck had men toch voldoende kleppers aan de start .Nu even terug naar de wedstrijd van bij de start kon je al zien dat er voor de overwinning zou gestreden worden tussen Worst , Vanderheijden , Van Anrooij , Kastelijn , Van Loy , Compton en de winnares van vorig jaar Betsema die in de start vanop de vierde rij moest vertrekken . Toch in de tweede ronde werden we geconfronteerd met een zware van Van Anroij en Kastelijn welk meteen het einde van de wedstrijd betekende voor beide dames . Van Anroij kwam er met een defecte fiets en wat schaafwonden er nog vrij goed vanaf maar de Europese kampioene Kastelijn werd afgevoerd naar de kliniek . Vooraan kregen we een spannende wedstrijd met wisselende kansen voor Worst , Vanderheijden en Betsema , Van Loy en Compton .

 

In de voorlaatste ronde maakte Betsema een klein foutje waardoor ze op achtervolgen werd aangewezen en Worst het hazenpad nam .Uiteindelijk kregen we een zegevierende Worst met een tiental seconden voorsprong op Vanderheyden .Betsema kom op 16 seconden van winnares Worst nog net Van Loy en Compton afhouden en zo het derde podia stekje inpalmen na toch wel een sterke wedstrijd.

Na de wedstrijd spraken we even met de ongelukkige Van Anroij die voor haar 18de verjaardag toch wel een leukere dagje voorzien had. Shirin vond het een heel leuk rondje met heel wat afwisseling in het parcour en vond het jammer dat de wedstrijd al in de tweede ronde moest eindigen door een val veroorzaakt door Kastelijn die in een opening dook welk in feite geen was en zwaar onderuit ging op een gladde plek. Ze was heel tevreden met haar pas veroverde wereldtitel bij de junioren en kijkt al uit naar het volgende crossseizoen om dan bij de beloften in Oostende ook te kunnen strijden voor de wereldtitel tegen haar landgenote Vanderheijden en huidige wereldkampioene Norbert Riberollo. Ook het publiek in Maldegem vond ze heel leuk en ze was ook tevreden dat ze niet al teveel averij opgelopen had bij de val en het crossseizoen verder kon uitdoen met hopelijk ergens nog een podia .

Ook met de tweede Inge Vanderheijden hadden we een kort gesprek na de podia verplichtingen. Ze vond de parkcross een heel leuk rondje met afwisseling van goed bereidbare stroken en korte mooie zandstroken . Gewoon alles wat een goed bereidbare cross nodig heeft . Een parcour dat ze wel goed in de benen heeft liever dan die zware crossen waar ze nog de kracht niet voor heeft zoals het afgelopen wk waar ze haar wereldtitel moest afstaan aan de Franse Norbert Riberollo die wel houd van zware crossen . Toch was ze heel tevreden met haar zesde plaats op het wk. Meer zat er die dag niet in verklaarde ze . Het was wel leuk om al eens een jaartje als wereldkampioene te mogen rondrijden. Ze kijkt wel uit naar het volgende wk in Oostende waar ze als laatstejaars belofte nog eens een gooi wil doen naar de wereldtitel op een zand parcour dat haar moet liggen. Ook al zal ze aan haar landgenote Van Anroij een te duchten tegenstandster hebben. Na het crossseizoen volgt er een korte pauze om daarna wat op de weg te fietsen ter voorbereiding van het komend veldritseizoen hetgeen nog steeds haar hoofddoel is . Tevens wou ze ook het fijne publiek bedanken voor de aanmoedigingen tijdens de parkcross.

Volgende week mogen jullie nog twee interviews verwachten met winnares Annemarie Worst en Denise Betsema.