Geschreven door ERM op . Geplaatst in Sport.

Unieke voetbalverhalen gebundeld in jubileumboek over 25 jaar U13Cup in Bassevelde

‘Voetbalgoud’, dat is de titel van het nieuwe boek over 25 jaar U13Cup in Bassevelde. Auteurs Kristof Vereecke, Pieter Dobbelaere en Herman De Groote blikken in het boek via foto’s en verhalen terug op de rijke geschiedenis van één van de bekendste jeugdvoetbaltornooien in Europa. Tegelijkertijd biedt het boek een unieke kijk op de wonderjaren van wereldtoppers als Vincent Kompany, Kevin De Bruyne en Memphis Depay. Op 3 juni ontmoeten België en Nederland elkaar in het Koning Boudewijnstadion voor de openingswedstrijd van de Nations League. Driekwart van de spelers op het wedstrijdblad, zowel aan Belgische als Nederlandse kant, heeft ooit op de U13Cup in Bassevelde gespeeld.

  Foto's copyright ERM

Het is één van de verhalen van 25-jaar U13Cup. Maar er zijn tal van verhalen. In ‘Voetbalgoud’ krijg je ze allemaal te lezen. Zo gaan de auteurs op bezoek bij het gastgezin dat ooit twee jaar na elkaar Vincent Kompany mocht opvangen. En of dat indruk maakte! Rode Duivels als Kevin De Bruyne, Dries Mertens en Charles De Ketelaere blikken terug op hun wonderjaren in Bassevelde. Ook de figuur van ex-Rode Duivel Maarten Martens, met wie het destijds allemaal begon, komt uitgebreid aan bod.

Tegelijkertijd ontdek je het unieke verhaal van een dorp van amper 3.000 inwoners dat zich één weekend in het jaar op de internationale voetbalkaart zet. In 2008 was Bassevelde even wereldnieuws toen de zoon van ene Zinedine Zidane er kwam spelen met het grote Real Madrid. Voetbalgoud is een uniek tijdsdocument over jonge voetballers op weg naar de absolute wereldtop, tegelijkertijd is het een ode aan de passie voor het spelletje. Grote voetbalscholen als Neerpede en Club NXT passeren de revue, tegelijkertijd vertelt Charles De Ketelaere over zijn passie voor Panini- stickers.

“Voetbalgoud is vooral een boek die elke voetballiefhebber in huis zou moeten hebben”, zegt scheidsrechter Bram Van Driessche, die zelf ook aan het woord komt. “Voetbal is nergens puurder dan op de U13Cup en dat blijkt ook uit het boek.”

Sporza-journalist Tom Boudeweel schreef het voorwoord en omschrijft het als volgt: “Het lijstje grote namen op de U13Cup is fabelachtig. In dit boek passeren ze nog eens allemaal de revue. Vanaf Maarten Martens, vijfentwintig jaar lang toekomstige sterren kijken. Indrukwekkend. Liefhebbers van puur voetbal schreven de datum van de U13Cup lang op voorhand in hun agenda. Scouts ook natuurlijk. Veel meer jongens haalden het hoogste niveau niet. Zo gaat dat in jeugdvoetbal. Maar iedereen die op het schitterende veld van Klauwaarts Bassevelde heeft gevoetbald, koestert deze herinnering.

Het kleine dorp, de opvang bij een gastgezin, een schitterende ambiance, topscheidsrechters en die duizenden enthousiaste toeschouwers.” Voetbalgoud kost 25 euro en is te verkrijgen via www.u13cup.be  of tijdens de tornooidagen op 3, 4 en 5 juni 2022.