Geschreven door ERM op . Geplaatst in Wielrennen.

Laura Verdonschot aan het woord na overwinning te Maldegem

Voor de wedstrijd in Maldegem gingen we al eens langs bij Laura met de vraag of we na de wedstrijd even mochten langs komen voor een kort interview. Met de glimlach antwoorde ze kom maar af en een tiental minuten na de huldiging op het podia stonden we aan haar camper om Laura even te spreken. Het werd een gezellig interview ondanks het een paar keer werd onderbroken door ploeggenotes die haar kwamen feliciteren met haar 8ste overwinning van het seizoen.

  Foto's copyright Rudi Maenhout

Hoe vond je de omloop in het park dit jaar? Het is een rondje welk ik heel graag betwist met een paar zandstroken die me zeer goed liggen. Toch lag de omloop op sommige plaatsen heel vettig bij maar dat hield me niet tegen om snel het roer in handen te nemen. Ik heb hier de afgelopen jaren als eens 4de , 3de , 2de en vorig jaar 5de geweest na twee mindere seizoenen dus is dit wel een rondje welk me goed ligt. En het is hier altijd fijn rijden met een leuk publiek. Hoe blij ben je met deze overwinning ? Deze overwinning doet heel veel deugd zeker na een zwaar WK in Tabor. En een bewijs dat de conditie er nog steeds is en ik goed gerecupereerd was. Ook had ik wat last van mijn rug en was het moeilijk om het verschil te maken is het me toch gelukt na enkele spelde prikken. Iets over halfweg kon ik een gaatje slaan en de daarop volgende rondes kon ik mijn voorsprong bestendigen. Op deze omloop kan je niet gans de wedstrijd het volle pond geven , maar op de lastigste stroken ging ik de limiet opzoeken. Daardoor konden Leonie , Manon en Anniek niet terug keren en op de andere stroken was het de voorsprong gewoon controleren en geen fouten maken. Deze 8ste van het seizoen doet heel veel deugd zeker als je weet uit welk diep dal ik kom.

Hoe ziet het verdere verloop van het crossseizoen eruit ? Aangezien mijn conditie nog optimaal is rij ik nog alle wedstrijden welk op de kalender staan en ik hoop nog enkele podium plaatsen te behalen en wie weet nog een overwinning. In de 2 laatste X2O wedstrijden zou ik zeer graag op het podium staan al was het maar voor het eendje welk je krijgt. De kids van mijn zus zouden er toch zo graag eentje hebben en dit is dus een extra motivatie. Wat niet wegneemt dat ik voor iedere cross gemotiveerd ben waar ik aan deelneem.( ondertussen werd Laura tweede te Middelkerke en behaalde ze haar eendje door als derde te eindigen in Lille en werd ze ook tweede te Sint Niklaas en de sluitingspijs in Oostmalle ) dit na een sterk weekend.

Hoe kijk je terug op het BK in Meulebeke ? Ik had gehoopt om daar eindelijk eens de Belgische titel te behalen tegen Sanne. De omloop was er loodzwaar en ik had een mindere dag waardoor ik het verschil niet kon maken en uiteindelijk tevreden moest zijn met een tweede plaats. Het is heel jammer dat het niet is gelukt maar het is nu zo en we moeten verder. Er komen nog kansen maar wat had ik graag eens tegen Sanne gewonnen in een Belgische titelstrijd.

Je reed een super sterk WK in Tabor met een vijfde plaats na de Nederlandse wereldtop , was dit een revanche op de gemiste Belgische titel ? Het was zeker geen revanche op het mislopen van de Belgische titel in Meulebeke , ik wou gewoon voor mezelf een goed WK rijden. En ik denk dat dit wel zeer goed gelukt is om net na de Nederlandse wereldtoppers als vijfde te eindigen. Een bevestiging dat ik er net onder sta na een zeer goed seizoen tot heden. Het was een fantastisch gevoel om als vijfde het WK te beëindigen na een helse strijd met de Italiaanse Casasola welk ik in het slot nog kon remonteren. Tijdens de opwarming had ik niet zo een goed gevoel op de drassige en zware omloop maar tijdens de wedstrijd voelde ik me ronde na ronde beter worden hetgeen resulteerde in een vijfde plaats. Het beste resultaat welk ik ooit haalde bij de dames elite op een WK en daar waas ik natuurlijk super gelukkig mee.

Had je dit verwacht nadat je goed 2 jaar terug overstapte naar het team De Ceuster-Bonache CX ? Zeker niet maar de ploeg heeft me de liefde en vreugde voor het veldrijden terug gegeven. En daar ben ik hen heel dankbaar voor. Na een moeilijke en zwarte periode had ik zelfs gevraagd om mijn contract te scheuren aan de ploegmanager. Het was een lange lijdensweg die begon met darmproblemen waardoor ik bijna geen voeding kon opnemen , hetgeen voor een topsporter nefast is. Vervolgens geraakte ik overtraind waardoor ik nog eens anderhalf jaar verloor en de moed in mijn schoenen stond. Heb er even aan gedacht om er de brui aan te geven nadat ik nog maar pas voor het De Ceuster-Bonache CX team reed , maar ben nu trots op mezelf dat ik terug gevochten heb. En fier dat ik er terug sta waar ik nu sta en dicht op de hielen zit van de Nederlandse wereldtop. Heb ook enkele flexijobs gedaan waaronder bij een kippenboer waar we producten klaar maakten die mee moesten naar de markt. Fysiek een zware arbeid maar ik voelde me er niet te beroerd voor. Het heeft me wel de ogen geopend dat het niet simpel is om dit je ganse leven te moeten doen en me deed beseffen hoe leuk het fietsen kan en moet zijn. Dit mede doordat ik sportkampen gaf met Sport Vlaanderen en de kinderen zo gelukkig zag. Hun plezier gaf me terug energie om er terug voor te gaan.

Mocht je de kans krijgen om voor een pro tour ploeg te rijden zou je die aannemen ? Momenteel niet aangezien ik heel gelukkig ben bij het team De Ceuster –Bonache CX en zij me de kans hebben gegeven om terug te worden wie ik nu ben. De sfeer onder de rensters en de lach na een mindere prestatie of opgave van hen heeft me doen beseffen dat je moet leren relativeren hetgeen ik vroeger niet kon. Door hen kan ik mijn hoofd sneller leegmaken en terug vooruit kijken naar een volgende wedstrijd. Ook staat er een mooi wegprogramma gepland waardoor ik een goede voorbereiding heb naar volgend crossseizoen toe. Een programma welk door mijn vrouw Kaat aan wie ik heel veel steun heb uitgedokterd is. Met haar ervaring als wegrenster en ex Belgisch kampioene gaat dit zeker goed komen voor het team. Ik mag mijn handjes kussen met zo een partner. En ik ben het team ook heel dankbaar dat ze me een nieuwe kans hebben gegeven en in mij zijn blijven geloven. Ik kan me momenteel geen beter team bedenken om bij te racen.

Laura bedankt om even tijd te nemen en nog veel succes ? Waarop Laura met een smile antwoorde heel graag en bedankt.