Geschreven door ERM op . Geplaatst in Algemeen.

Via Nova krijgt bezoek van Minister Jo Brouns

Vlaams Minister van Werk, Economie, Innovatie & Landbouw Jo Brouns heeft dinsdag in de vooravond een werkbezoek gebracht aan Via Nova, een innovatieve paardenkliniek in Bree. De minister kreeg er onder andere een presentatie over een nieuwe techniek, ontwikkeld om botcystes bij paarden te behandelen. Achteraf volgde een rondleiding en werd er toelichting gegeven over de werking.

  Foto's copyright Via Nova

Jean Spaas, Minister Jo Brouns, stichters Via Nova Jan Spaas en Marc Suls

Via Nova opende in 2019 de deuren. Drie jaar later werd een belangrijke stap in de ontwikkeling van de kliniek gezet. “We vervoegden de Altano Group en kregen zo nog meer kansen om ons verder te ontwikkelen en te blijven innoveren. Intussen is Via Nova geëvolueerd naar een paardenkliniek die zich toelegt op regeneratieve en duurzame behandelingen van paarden”, zegt Marc Suls, één van de stichters van Via Nova. "Bovendien zijn we ook uitgegroeid tot een opleidingscentrum voor jonge dierenartsen. Met de kennis die voorhanden is bij Via Nova, in combinatie met de knowhow die beschikbaar gesteld wordt via het internationale platform dat Altano biedt, krijgen jonge dierenartsen alle kansen om zich verder te ontwikkelen en een carrière uit te bouwen.”

Na een hartelijk onthaal werd een uiteenzetting over de werking van de paardenkliniek gegeven en werd er specifiek ingegaan op de resultaten van een innovatieproject over botcystes bij paarden. “Botcystes kunnen enerzijds ontstaan tijdens de groei van het jonge paard en anderzijds vooral bij oudere paarden ten gevolge van trauma”, zegt Marc Suls. “De cystes kunnen leiden tot bot- en gewrichtspijn. Dankzij een subsidie van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (Vlaio) hebben we studies kunnen doen om onder CT-begeleiding de botcyste aan te boren zodat het gedegenereerde botweefsel en het kapsel van de cyste verwijderd kunnen worden. We hebben een polymeriserende biologische gel ontwikkeld die een plug vormt bij lichaamstemperatuur en die polymeriseert nadat hij chirurgisch in de botcyste is ingebracht. Dit werd getest op 21 patiënten met botcystes en deze werden een jaar opgevolgd. We konden vaststellen dat er bij de patiënten tussen de 50 en 90% invulling was in vergelijking met het volume van de oorspronkelijke cyste. Dit zijn veelbelovende resultaten wetende dat dit spontaan zelden tot nooit gebeurt bij paarden.”

 

Team Via Nova en Minister Jo Brouns

De minister was onder de indruk van het onderzoek dat bij Via Nova uitgevoerd wordt. "Ik denk dat het genoegzaam bekend is dat de paardensector in Vlaanderen, met maar liefst 7 miljard euro omzet per jaar, heel belangrijk is voor de economie”, zegt Minister Jo Brouns. “En ook de innovatie in die paardenwereld is heel belangrijk, in het bijzonder op geneeskundig vlak. Vandaar dat we vanuit Vlaanderen ook beslist hebben om dit onderzoek naar de behandeling van botcystes bij paarden te ondersteunen. Ik denk dat de ondersteuning die we specifiek voor dit project over de botcystes geboden hebben vrij uniek is, dat het baanbrekend is en een voorbeeld voor andere klinieken wereldwijd. Ik denk ook dat we moeten stimuleren dat het onderzoek ook alle kansen krijgt hier om zo onze positie in de paardensector, in de paardensport, als Vlaanderen nog te kunnen versterken. Klinieken als deze kunnen zich op die manier ook onderscheiden.”

Ook over de werking van deze innovatieve paardenkliniek was de minister vol lof. “Het is indrukwekkend. Wat vooral opvalt, is de passie die bij iedereen aanwezig is die hier werkt. De grote liefde voor de paarden is hier zeker aanwezig. en wat misschien niet zo direct bij de mensen bekend is, is dat die innovatiekracht in de paardenwereld en in dit specifieke geval in de gezondheidszorg voor paarden, toch wel toonaangevend is in Europa. Daar mogen we wel best trots op zijn”, besluit de minister.

Jan Spaas en Marc Suls, beiden oprichters van Via Nova, waren bijzonder trots op de uitspraken van de minister. Zijn bezoek geeft aan dat Via Nova als vooruitstrevende kliniek de nodige erkenning geniet. De minister heeft met veel interesse de presentaties en activiteiten in de kliniek gevolgd. In de toekomst zal Via Nova zonder twijfel nog meer innovatieve projecten verwezenlijken.